De eetbare tuin

DE TUIN VAN DE TOEKOMST!

Dit is de tuin van de toekomst! Een eetbare tuin is een tuin waarmee je jezelf voorziet van verse groenten, kruiden, allerlei vruchten en zaden.  Verantwoord en biologisch eten wordt steeds belangrijker in onze samenleving. De eetbare tuin met kruiden, groenten en vruchten samen met de siertuin met bloemen en insectenlokkers is een fantastische combinatie.

Door kruiden, groenten en vruchten te combineren met vaste planten, ontstaat er een geheel, en zorgt voor een onderhoudsvriendelijker effect. Denk aan de moestuinen van vroeger: in de zomer een volle tuin, daarentegen in de winter een kaal landschap.. dat willen we niet!


Een sterk plan staat echter voorop het lijstje. Voor een geslaagde eetbare tuin begin je met een concept. Eerst bedenk je wat de wensen zijn, wat je wel en niet in de tuin wil. Vervolgens gaan wij als ontwerpers kijken en inventariseren in de huidige tuin, dit is het belangrijkste moment! De eetbare tuin moet praktisch zijn ingedeeld, denk aan looproutes, terrassen, plek voor de siertuin, wellicht nog een bijenhotel om het plaatje compleet te maken.

de (eetbare) beplanting

Het meest essentiele deel van de eetbare tuin is de beplanting! Hier dient dus een goed plan voor gemaakt te worden. Wij adviseren dichtgroeiende borders, en zijn gefocust op kleur, blad, groei en bloeicombinaties. Ook kijken we naar zon en schaduwplekken. Juiste standplaats voor beplantingen is doorslaggevend voor een gezonde groei en uiteindelijk een goede vruchtbaarheid! Want dat is waar we naar streven in de eetbare tuin!


Hoe prachtig is het om bes-dragende struiken, fruitbomen en allerlei andere heerlijke vruchten vers uit eigen tuin te kunnen eten! Kruiden en groenten die je heerlijk kunt verwerken in salades, gerechten of diverse soorten kruidenthee. En ja, natuurlijk kunt u de verse kruiden uit de eetbare tuin ook gebruiken bij het bereiden van vlees op de barbecue.

ecologisch en gezond!

Daarnaast heeft de eetbare tuin van Reijm Design ook een hoge ecologische waarde welke perfect aansluit bij onze visie. Het toevoegen van allerlei bloemen trekt veel belangrijke uitstervende insecten aan zoals bijen en vlinders. En de teelt van groenten, kruiden en vruchten in eigen tuin zorgt er tevens voor dat je biologisch en gezond blijft eten. Kortom: de eetbare tuin is een verstandige toevoeging aan je gezonde levensstijl!'groene gaerde'

NATUURLIJKE DORPSOASE

Dit Concept ontworpen we voor een project te Ouderkerk aan den IJssel. 

De huidige situatie van deze tuin bestaat optisch uit meerdere ruimtes. Ons doel met dit ontwerp is de meerdere ruimtes zoveel mogelijk samen te voegen tot 1 ruimte. Dit realiseren we door het verdelen van de massa over het gehele tuinoppervlak. Ook door het toepassen van dezelfde groene en bloeiende beplantingen zowel in de voortuin, zijtuin alsook in de achtertuin zorgen we voor éénheid. Daarnaast laten we bij de verhardingen voor, zij en achter dezelfde materialen en kleuren terugkomen. 

waarom groen?

Kenmerkend aan dit concept is de 'groene' insteek. Wat betekend dat we bewust aan de slag gaan met toevoegen van diverse functies op het gebied van ecologie. Dit klinkt misschien wel heel interessant, maar betekend niet minder dan dat we zorgen voor de natuur en voor haar behoudt!

Vele vlindersoorten zijn aan het uitsterven, de wilde bijen verdwijnen.. ook in deze tuin proberen we huisvesting en bestuiving te bevorderen. 

natuurlijke bodeminfiltratie

Een andere zeker net zo belangrijke ecologische functie in deze tuin is het opvangen en infiltreren van regenwater in de bodem. Dit laten we geheel aan de natuur zelf over; wij zorgen voor een geschikte plek waar we een verlaging maken in het gazon. Het regenwater van de daken komt door middel van regenpijpen in de verlaging terecht. Hier trekt het water vanzelf in de bodem, en zorgt het o.a. voor aanvulling van grondwaterpijl en verzorging van het bodemorganisme. 


'bOUWLUST'


Concept voor herinrichting van een Boerderijerf in de zuidpolder van Dordrecht. HOEVE BOUWLUST

WIJNBOERDERIJ BUITEN DORDT

Dit prachtige project bevindt zich in de polders van Dordrecht. De woning: een monumentale boerderij, wordt volledig in ere hersteldt. De inrichting van het complete perceel is ontworpen door Reijmdesign. 

De basis voor het concept is gevormd door de omgeving en de functies van het nieuwe terrein. Een groene insteek waarbij zowel gedacht wordt aan een stukje historie als aan een tijdloos en hedendaags gebruik.

We betrekken het polderlandschap graag bij de tuin, en zien dat juist als verlenging van de tuin. Het landschappelijke ontwerp krijgt daarom ook die uitstraling.


BLOEMEN, BIJEN EN BODEM

In dit project is er veel aandacht voor de natuur: er worden plekken gecreëerd waar men in alle rust kan genieten van de stilte, het uitzicht en de bloemenzee die in ruime mate aanwezig is. 

Door het creëren van wilde bloemenweides en het plaatsen van een insectenwand proberen we de bestuiving van bloemen en huisvesting van uitstervende bijen en vlindersoorten te bevorderen. 

We passen een wadi toe: hier wordt het regenwater verzameld en op een natuurlijke manier geïnfiltreerd in de bodem. Hierdoor voorkomen we dat met heftige regenbuien het hemelwaterafvoer wordt overbelast, of de sloten teveel water huishouden. Tevens is het goed voor het aanvullen van de grondwaterstand en bodemstructuur.