De eetbare tuin van Reijm Design

Bent u op zoek naar een eetbare tuin? 

Dit is de tuin van de toekomst! Een eetbare tuin is een tuin waarmee je jezelf voorziet van verse groenten, kruiden, allerlei vruchten en zaden. Door onze ruime ervaring in deze branche kunnen we aan de hand van uw wensen en onze ideeën, een gedegen plan opstellen. Verantwoord en biologisch eten wordt steeds belangrijker in onze samenleving. De eetbare tuin met kruiden, groenten en vruchten samen met de siertuin met bloemen en insectenlokkers is een fantastische combinatie.

Door kruiden en groenten vruchten te combineren met vaste planten, ontstaat er een geheel, en zorgt voor een onderhoudsvriendelijker effect. Denk aan de moestuinen van vroeger: in de zomer een volle tuin, daarentegen in de winter een kaal landschap.. dat voorkomen wij hierdoor in onze eetbare tuin!

Een sterk plan staat echter voorop het lijstje. Voor een geslaagde eetbare tuin begin je met een concept. Eerst bedenk je wat de wensen zijn, wat je wel en niet in de tuin wil. Vervolgens gaan wij als ontwerpers kijken en inventariseren in de huidige tuin, dit is het belangrijkste moment! De eetbare tuin moet praktisch zijn ingedeeld, denk aan looproutes, terrassen, plek voor de siertuin, wellicht nog een bijenhotel om het plaatje compleet te maken. 

Een eetbare tuin laten ontwerpen

Aan de hand van een korte analyse van wat we allemaal hebben geconstateerd in de huidige tuin, bedenken we het concept; dit is het verhaal achter het ontwerp. Hier begint het; dit is de grond van alles wat er in de tuin geplant of verbouwt wordt. Bij de eetbare tuin is het concept al deels bedacht, het woord zegt het al. Alle keuzes die er in het verdere proces gemaakt worden komen voort uit het concept. Ofwel alle keuzes in het verdere proces van de eetbare tuin hebben te maken met iets eetbaars in de tuin! 

Aan de hand van het concept ‘eetbare tuin’ wordt er een schetsontwerp gemaakt, we bespreken en analyseren dit altijd bij de opdrachtgever op locatie. Indien nodig wijzigen we het schetsplan, als het naar wens is maken we een definitief ontwerp. Deze definitieve tekening is nodig voor de uitvoering van de eetbare tuin. Je wilt immers dat alles exact wordt gecalculeerd, op de juiste plek terecht komt, en op juiste schaal wordt aangelegd.

Het meest essentiele deel van de eetbare tuin is de beplanting! Hier dient dus een goed plan voor gemaakt te worden. Wij adviseren dichtgroeiende borders, en zijn gefocust op kleur, blad, groei en bloeicombinaties. Ook kijken we naar zon en schaduwplekken. Juiste standplaats voor beplantingen is doorslaggevend voor een gezonde groei en uiteindelijk een goede vruchtbaarheid! Want dat is waar we naar streven in de eetbare tuin!

Hoe prachtig is het om bes-dragende struiken, fruitbomen en allerlei andere heerlijke vruchten vers uit eigen tuin te kunnen eten! Kruiden en groenten die je heerlijk kunt verwerken in salades, gerechten of diverse soorten kruidenthee. En ja, natuurlijk kunt u de verse kruiden uit de eetbare tuin ook gebruiken bij het bereiden van vlees op de barbecue. 

Daarnaast heeft de eetbare tuin van Reijm Design ook een hoge ecologische waarde welke perfect aansluit bij onze visie. Het toevoegen van allerlei bloemen trekt veel belangrijke uitstervende insecten aan zoals bijen en vlinders. En de teelt van groenten, kruiden en vruchten in eigen tuin zorgt er tevens voor dat je biologisch en gezond blijft eten. Kortom: de eetbare tuin is een verstandige toevoeging aan je gezonde levensstijl!